En natt på Gamle Lier Mentalsykehus

Klokken 04:03 snek vi oss inn gjennom gjerdet som er satt opp rundt Gamle Lier Mentalsykehus. Bygningen som ble forlatt helt tilbake i 1986 har de siste 24 årene fått lov til å forfalle.

Spenningen lå i luften, hva ventet oss der inne? Var det noen andre der? Lokale ungdommer på helgefylla, andre amatørfotografer, eller hva med ryktene om at det spøker der inne?Med Maglighten i hånden krøp jeg først inn det trange knuste vinduet i døren inn i bygget. Skulle jeg møte på noen hadde jeg i alle fall noe å slå med. Jeg var spent og samtidig nervøs for hva som ventet, selv om solen var på vei opp, var mørket der inne skremmende. Etter å ha raskt scannet gjennom bygningen og konstatert at vi var alene (eller i alle fall ha følelsen av at man var alene) var det bare å sette i gang med å fotografere.

Lier Mental Hospital Lier Mental Hospital

Inntrykkene var mange og sterke. Man får litt følelsen av at bygget er blitt forlatt på dagen og at det det meste ble liggende igjen. Samtidig har lokale ungdommer satt sitt preg på bygget med tagging og annen herjing, i tillegg til naturlig slitasje over 24 år. I noen av rommene var energien så dårlig at det var bare å komme seg ut raskest mulig. Spesielt inntrykk gjorde rommet hvor det stod oppbevart masse elektro/strøm utstyr. Tanken på hva pasientene her måtte gjennom gjør inntrykk.

Lier Mental Hospital

Gamle Lier Mentalsykehus er definitivt en del av den mørkere historien knyttet til psykiatri behandling i Norge. Den siste lobotomioperasjonen i Norge ble foretatt i disse bygningene i 1974 og ryktene sier at det ble testet aktivt med nye medikamenter, elektrosjokk og narkotika som LSD på pasientene.

Var du først innenfor byggets vegger, var sannsynligheten stor for at du aldri kom ut igjen.

Forfatteren Ingvar Ambjørnsen skrev sin debutroman, "23-salen" basert på hans erfaringer som pleier på Lier Mentalsykehus på 70 tallet.

For de som måtte være interessert kan NRK's radiodokumentar "Høl i gjerdet på Lier" anbefales.

Hele serien fra Gamle Lier Mentalsykehus kan du se på min Flickr konto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

This entry was posted on Friday 18 June 2010 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “En natt på Gamle Lier Mentalsykehus”

 1. Veldig interessant innlegg! Jeg og en venninne var der for et par dager siden, men vi fant omtrent bare søppel. Jeg lurer på hvilke bygninger og etasjer du var i? Og hvor du fant de best "bevarte" rommene med orignalt utstyr.

  ReplyDelete
 2. Hei Alexandra.

  Bildene fra denne turen er tatt i Blokk-A i første og andre etasje. Har også vært der en tur til siden sist og da var vi i B-Blokka (både kjeller, første- og andre etasje). Mye spennende å se der også.

  Bildene fra den turen kan du se her; http://www.flickr.com/photos/naustvik/sets/72157624412651618/

  ReplyDelete
 3. Synes du klarer å skape mye stemning og historie gjennom bildene. De forteller egne historier og tankene mine har allerede begynt å gå..

  ReplyDelete
 4. @Espen: Takk for hyggelig tilbakemelding.

  ReplyDelete